Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Podruhé v Zambii - proč a vyplatí se navštívit?

Proč znovu a proč právě sem? Hlavním důvodem jsou pracovní cesty, které mě sem zavádějí. Strávím zde zhruba týden a obvykle si vyhradím jeden víkend na objevování této úchvatné země.

Základní informace o Zambii, z pohledu turisty.

Nebudu zde rozepisovat, jak je Zambie velká, kolik má obyvatel a podrobnou historii, ale praktické informace, co jsme v této zemi pochytil.

Pokud se rozhodnete cestovat do této, dnes již turistické oblasti, myslete na následující. Hlavní město Lusaka, která má mimochodem asi 5 mil. obyvatel není určité cíl, kam byste se chtěli podívat. Za mě nestojí zde strávit ani jeden den a doporučuji rovnou odjet někam do Lodže, což jsou v našem jazyce takové kempy, kde jsou buď malé chatky, nebo někde i zpevněné stany.

Za roky co působíme v této zemi, tak už víme kam jet, ale určitě vám zde pomůže například Booking. Důležité je ,vždycky s sebou mít nakoupené základní jídlo a hlavně vodu. Tyto potřeby můžete nakoupit stejně jako v Evropě v obchodech. Zde malá vsuvka, auta jsou v 80% pick-up a u těchto supermarketů se krade. Tedy nikdy nic nenechávat v autě a nebo si zaplatit hlídače u auta, kterému dáte zhruba 2 dolary.

Další důležité info je ohledně sim karet a placení. Sim kartu si doporučujeme koupit hned. Tarify jsou velmi levné a data takřka za hubičku. Ale proč to říkám? Pokud byste chtěli být dobrodruzi, tak zapomeňte na platby kartou a bankomaty. Nic méně v Zambii funguje převod peněz právě přes telefony. Cože? Říkáte si? Ano – určitě po cestě uvidíte spousty a spousty krámků, které jsou olepeny místními prodejci sim karet. Zde, pokud máte jejich sim kartu zastavíte a přes “SMS” pošlete peníze. Tedy, v krámku dáte hotovost a na základě této hotovosti vám “prodejce” pošle kód, který vy můžete přeposlat libovolně komu aktuálně potřebujete. Ten zajde opět takto do krámku, kde ho ukáže a dostane za něho odpovídající hotovost.

Určitě toho je více, co je potřeba vědět. Jak se chovat k policistům na co si dávat pozor a pod.. Nic méně určitě je dobré před cestou kontaktovat Evropany, které buď v této zemi bydlí, nebo ji často navštěvují. 

Sloni na Lower Zambezi

Výlet na cestu Kafue

Konečně k našemu výletu na tuto úchvatnou řeku plnou zvířat a dobrodružství. V Zambii je nespočet míst, které je potřeba navštívit. Jako jsou Viktoriiny vodopády, Safari, buše a další. Nic méně často tyto krásy jsou opravdu daleko od hl. města a to několik stovek kilometrů. My jsme chtěli někam, kde to bude krásné a zároveň “kousek” (zhruba 2 hodiny jízdy po něčem co připomíná cestu).

Vybrali jsem si tedy tentokrát tuto řeku, která má asi 1000 km a vlévá se právě do světoznámé Zambezi.

Určitě, zde musíte jet s někým, kdo cestu alespoň trošku zná. Protože například my jsme spali v Gwabi River Lodge, která je se super jídlem a krásnými výhledy, ale poslední asfaltová cesta je cca 20 km před touto lodžií a končí né v příliš hezkém městě. Jak jsem říkal, do této oblasti se jezdí hlavně na řeku. Tedy i my jsme druhý den po snídani vyrazili. Není zde zvykem, že byste jeli sami. Jednak bezpečnost, ale hlavně průvodce ví přesně kam máte jet. Ztratit se zde určitě nechcete!!

Začátek výletu

Ráno jsem vyrazili proti proudu asi 20 – 30 minut, kde je řeka širší a dají se zde chytat větší ryby. Ryby, které zde hlavně žijí a chce chytat je Tiger Fish.

Která se dá chytit až do velikosti několik Kg. Na obrázku je zhruba 2,5 Kg. Proti proudu řeky se rybaří skoro celé dopoledne, určitě si s sebou na vodu vezměte pivo nebo něco jiného, co vám příde k chuti. Hodně vody a hlavně opalovací krém. Sluníčko zde má opravdu velkou sílu.

Úplně po cestě protiproudu nečekejte žádné moc extra zvířata. Co je zde k vidění jsou hlavně hroši.

Druhá část dne - odost zajímavější

Až na Vás průvodce/kapitán pozná, že už vás to moc nebaví, vezme vás zpět do kempu, kde si dáte oběd podle vlastního výběru. (úplně bych si zde nedával hamburger, nebo něco co je z mletého masa a vaše střeva by mohli nadávat). Já jsem si dal rybu, která byla výborná..

Po odpolední siestě se znovu sejdete u lodi a vyjíždíte již bez prutů na poznání zbytku řeky a hlavně na část Zambezi.

– Zde je krásně vidět, jak ti průvodci to mají v malíčku a i když vy za pět minut nevíte kde jste, on vás doveze bezpečně zpět.

– cesta zde trvá asi 2 hodiny jízdy. Jezdí se na večer hlavně z důvodu, že zvířata chodí pít k vodě až je trošku lepší venkovní teplota. Tedy zhruba okolo 18:00 hodiny uvidíte to, na co jste čekali.

Kromě krokodýlů a hrochů, kteří vám už oči ne-rozzáří najednou můžete vidět stáda slonů, kteří se jdou zchladit a také můžete narazit na krásné žirafy. 

 

Autor: Vašek Brynda | pátek 1.9.2023 15:09 | karma článku: 15,25 | přečteno: 327x
  • Další články autora

Vašek Brynda

Lyžování v Itálii vs. v Česku - vyplatí se?

České podmínky poslední roky lyžování bohužel úplně nepřejí a zároveň se stále zvedají ceny skipasů. Možná proto spoustu lidí volí lyžařské prázdniny v zahraničí.

27.2.2024 v 12:02 | Karma: 13,53 | Přečteno: 560x | Diskuse| Cestování

Vašek Brynda

Co je eko kůže a proč je pravá kůže ekologičtější?

Není to tak dávno, kdy se na trhu objevily pojmy, jako je eko kůže a veganská kůže. Mnoho lidí znejistělo a začalo považovat pravou kůži za neekologickou, a naopak slepě opěvovat tyto nové materiály. Jak je to ale skutečně?

19.2.2024 v 13:03 | Karma: 23,11 | Přečteno: 475x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Vašek Brynda

Thule Force XT XL černý Aeroskin - recenze

Znáte to, jedete s partou na hory nebo s rodinou na dovolenou a doma máte pouze osobní auta, kam se do kufru vejde maximálně kočárek či zavazadla a lyže a další delší potřeby se vám nikam nevejdou?

29.1.2024 v 11:51 | Karma: 7,68 | Přečteno: 137x | Diskuse| Hobby

Vašek Brynda

Nejkrásnější procházka na Berounsku?

V okolí Berouna žiji již dlouhá léta a nejen tím, že máme psa a chuť objevovat krásná místa jsme přišli na tuto “celodenní” procházku a tak nás nadchla, že jsem se o ní rozhodl napsat.

6.12.2023 v 12:30 | Karma: 12,15 | Přečteno: 423x | Diskuse| Cestování

Vašek Brynda

Proč mi vadí RED FACE a CLASH OF THE STAR? (pohled velmi hodně hobby boxera)

Kdo se v ČR zajímá ať už pasivně nebo aktivně alespoň trošku o bojové sporty, tak určitě zaznamenal čím dál tím populárnější organizaci CLASH OF THE STAR. Tento článek je subjektivní názor od kluka, který jako hobbík boxuje.

6.10.2023 v 15:57 | Karma: 8,15 | Přečteno: 251x | Diskuse
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Vláda schvaluje důchodovou reformu. Do penze má pustit mladší lidi později

30. dubna 2024  6:09,  aktualizováno  11:20

Úpravy, které se týkají budoucích důchodců, schvaluje vláda. Návrh, na němž se shodla pětikoalice,...

Chování TOP 09 ke své ministryni je neodpustitelné, říká Kalousek

30. dubna 2024  11:12

Zakladatel TOP 09, exministr financí Miroslav Kalousek, tvrdě zkritizoval současné vedení strany...

Riziko požárů platí až do čtvrtka. Pálení čarodějnic zkomplikuje i vítr

30. dubna 2024  9:49,  aktualizováno  11:12

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) prodloužil výstrahu varující před nebezpečím vzniku požárů...

Ukrajina je na nezvratné cestě do NATO, potvrdil Stoltenberg v Kyjevě

30. dubna 2024  11:10

Ukrajina má v NATO své právoplatné místo a podpora spojenců v obraně před Ruskem bude pokračovat,...

  • Počet článků 6
  • Celková karma 18,32
  • Průměrná čtenost 352x
Sportovec, který si prodělal pár zranění a aktuálně si zamiloval horolezení a wakeboarding. Workoholik a posluchač politiky.

Seznam rubrik